Tschick Pi Köri – Ein Sachcomic zur pflanzlichen Ernährung
BA Major Design – Graduation Project
2020.2
Climate change and global warming over the years have turned from a horror scenario of a distant future to a real threat, whose effects can already be observed today. And not only the health of the planet, but also that of its inhabitants is at risk, as so called lifestyle diseases have been steadily on the rise over the last decades.
All these problems can be linked to one major factor: the food on our plates. The predominant western diet with its focus on animal products leads to a growing depletion of the planet, the killing of millions of animals and a deterioration of human health on a severe level.
Recent studies have shown that a plant-based diet can slow down, stop or even reverse many of these issues, as well as offering a solution to the ethical problems regarding intensive animal farming and the killing of living beings for food.
While aware of the difficulty of changing people’s opinions and habits, especially regarding diet, my thesis will focus on the realisation of an illustrated nonfiction book for adolescents and adults alike, showing the link between diet, health and global warming, raising ethical awareness and discussing the benefits of a vegan diet.
Da scenario catastrofico di un lontano futuro, negli ultimi anni il cambiamento climatico si è trasformato in una minaccia reale. Non solo il benessere del pianeta, ma anche quello dell’umanità è in pericolo, a causa del continuo aumento di malattie croniche.
La gran parte di questi problemi può essere collegata a un denominatore comune: il cibo che mangiamo. La dieta occidentale, caratterizzata da prodotti alimentari di origine animale, è responsabile dell’esaurimento di risorse naturali e dell’abbattimento di milioni di animali ogni anno.
Studi recenti hanno mostrato che una dieta vegana può rallentare, fermare o persino invertire molti di questi effetti negativi. Inoltre tale dieta offrirebbe una soluzione al problema etico dell’allevamento industriale e dell’uccisione di animali per il nostro sostentamento.
La mia tesi si concentra sulla realizzazione di un libro non-fiction per adolescenti e adulti sul tema dell’alimentazione vegana. Lo scopo del mio lavoro sarà quello di illustrare il collegamento tra alimentazione, salute e riscaldamento globale, di sensibilizzare rispetto a questi problemi etici e di mostrare gli effetti positivi di una dieta puramente vegetale.