Projects by the students of the
Bachelor Major in Art, Major in Design,
and the Master in Eco-Social Design

1018 – A circular crate system for local food delivery

Student
Supervisor/s
Study Programmes

BA Major Design – Graduation Project

Session

2023.1

EN:

Throughout history, grocery shopping has continued to evolve, developing services and means to better meet the different needs of companies and consumers. During the pandemic, many supermarkets started to do online sales and home delivery of products; this service continued afterwards, as it was much appreciated and requested by consumers.

Will this be the future of grocery shopping? Perhaps we will no longer be the ones going to the shelves, but the shelves will come to us. The new supermarkets will be the food delivery sites and the new shopping trolleys will be ‘the boxes’ that come to us at home. In this context, small local businesses and sustainable farms have a chance to compete with large supply chains and multinationals. Many small producers who do not have a point of sale have started to sell online, where it is easy to quickly reach many customers.

After delving into these issues, the project developed with the aim of providing a tool primarily to the producers of Val di Fiemme to make the most of this opportunity and promote local, sustainable and conscious grocery shopping. The thesis is realised in a crate, inspired by the fruit and vegetable one, with different uses, designed focusing on the specific needs of local farmers in its form and function. It is made up of three main elements: the crate, a canvas bag and hemp padding, designed using mainly recycled materials from some farms in the valley.

 

IT:

Nel corso della storia il “fare la spesa” ha continuato ad evolversi, sviluppando servizi e mezzi per soddisfare al meglio le diverse esigenze di aziende e consumatori. Durante la pandemia molti supermercati hanno iniziato a fare la vendita online e a consegnare prodotti a domicilio; questo servizio è proseguito anche dopo, perché molto apprezzato e richiesto dai consumatori.

Sarà forse questo il futuro del fare la spesa? Forse non saremo più noi ad andare verso gli scaffali, ma saranno gli scaffali a venire a noi. I nuovi supermercati saranno i siti di food delivery e i nuovi carrelli saranno “le scatole” checi arriveranno a casa. In questo contesto le piccole imprese locali e le aziende agricole sostenibili hanno la possibilità di competere con le grandi catene di approvvigionamento e multinazionali. Molti piccoli produttori che non hanno un punto vendita hanno iniziato a vendere online, dove è facile raggiungere velocemente molti clienti.

Dopo aver approfondito queste tematiche il progetto si sviluppa mirando a fornire uno strumento in primo luogo ai produttori della Val di Fiemme per cogliere al meglio questa opportunità e promuovere la spesa locale, sostenibile e consapevole. La tesi si concretizza in una cassetta, ispirata da quella per frutta e verdura, con diversi utilizzi, progettata ponendo in primo piano le esigenze specifiche degli agricoltori locali nella sua forma e funzione. È composta da tre elementi principali: la cassetta, una borsa di tela e delle imbottiture in canapa, progettati utilizzando principalmente materiali di recupero naturali di alcune aziende in valle.